--

Top-ads

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Από το Blogger.

Βάσια Ακαρέπη

Μπυρίτσα για τα νεύρα.

By | Κυριακή, Ιουνίου 12, 2011 1 comment
Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η μπύρα κάνει καλό όταν έχουμε ''νευράκια''! Μας ηρεμεί μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει την διάθεση... Έτσι το σκέφτηκα κι εγώ χτες το βράδυ και έκανα μια βόλτα από το αγαπημένο μας πια στέκι ''Beer House''..Παρήγγειλα την μπυρίτσα μου και αφοσιώθηκα στο διάβασμα...Όχι δεν είχα πάρει μαζί βιβλίο, διάβασα τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αναγράφονται στα σουπλά στου μαγαζιού.. Ότι μαθαίνει κανείς χρήσιμο είναι, και μια που μιλάμε για μπύρα.....

'' Η μπύρα είναι αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο. Η παγκόσμια παραγωγή της ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια εκατόλιτρα, την στιγμή που το κρασί μόλις που ξεπερνά τα 0,2 δισεκατομμύρια. Πρωταθλητές στην κατανάλωση είναι με διαφορά οι Τσέχοι  με 160 λίτρα κατ άτομο κατανάλωση, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς με 115 λίτρα. Οι Έλληνες απεναντίας είναι μέτριοι καταναλωτές μπύρας , αφού καταναλώνουν κάτι λιγότερο από 40 λίτρα κατ άτομο το χρόνο .
Ιστορικά η μπύρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Μεσοποταμία, ενώ στην Αίγυπτο ένα είδος μπύρας που παραγόταν από την ανάμειξη ζυμωμένης ζύμης ψωμιού με νερό , ήταν ένα διαδεδομένο και θρεπτικό λαικό ποτό. Στον ελλαδικό χώρο όπως και αργότερα στη Ρώμη, η μπύρα αν και διαδεδομένη στα λαικά στρώματα , θεωρούνταν ένα βαρβαρικό ποτό σε αντίθεση με το κρασί. Σήμερα τα παλαιότερα αποδεικτικά στοιχεία αξιολογούνται ότι είναι 6000 ετών και αναφέρονται στους Σουμέριους . Αυτοί ανακάλυψαν την ζύμωση κατά τύχη . Πιθανότατα ένα κομμάτι ψωμιού βράχηκε και ξεχάστηκε. Μετά από λίγο καιρό άρχισε να ζυμώνεται με την βοήθεια του αέρα και τελικά δημιουργήθηκε μια αλκοολούχος πούλπα. Όμως οι Σουμέριοι ήταν ικανοί να επαναλάβουν την παραπάνω διαδικασία κι .έτσι θεωρούνται ο πρώτος πολιτισμός που παρήγαγε μπύρα ,την οποία πρόσφεραν στους θεούς τους.
Το 1516 ο δούκας της Βαυαρίας , Wilhelm IV,καθιέρωσε με νόμο (Beer Purity Law) τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει η γερμανική μπύρα. Σαν κύρια συστατικά της μπύρας καθιερώθηκαν το κριθάρι ο λυκίσκος και το νερό. Η χρήση των ζυμών δεν ήταν γνωστή ακόμα, η ζύμωση του ζύθου αφηνόταν στην τύχη και συνήθως γινόταν με την βοήθεια του αέρα.
Στις αρχές του 19ου αιώνα δύο επαναστατικές ανακαλύψεις συμβάλουν στην παραγωγή της μπύρας. Η πρώτη ήταν η ατμομηχανή του James Watt, που είχε σαν αποτέλεσμα να πάρει η μπύρα τον δρόμο της βιομηχανοποίησης. Οι πρώτες βιομηχανίες που χρησιμοποίησαν ατμό αυτοονομάστηκαν βιομηχανίες μπύρας ατμού. Η δεύτερη ανακάλυψη αυτού του αιώνα ήταν η τεχνητή ψύξη από τον Carl von Linde . Εκείνη την εποχή είχε ήδη αποδειχτεί επιστημονικά ότι η παραγωγή καλής ποιοτικά μπύρας απαιτούσε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Η μπύρα lager απαιτεί 4-10 βαθμούς κελσιου .Αυτές επιτυγχανόντουσαν μόνο τον χειμώνα ή σε βαθιά κελάρια με χρησιμοποίηση μεγάλων ποσοτήτων πάγου. Έτσι μετά την ανακάλυψη του Linde η μπύρα μπορούσε να παραχθεί ανεξαρτήτως εποχής. το πρώτο σύστημα ψύξης δοκιμάστηκε σε ένα ζυθοποιείο του Μονάχου.
Μια άλλη μεγάλη ανακάλυψη σχετικά με την μπύρα βγήκε μέσα από την δουλειά του Christian Hansen. Ο Δανός αυτός επιστήμονας απομόνωσε με επιτυχία ένα κύτταρο ζύμης, με το οποίο παρήγαγε καθαρή καλλιέργεια ζυμών. Με τον τρόπο αυτό η ζύμωση της μπύρας βελτιώθηκε και η γεύση της τελειοποιήθηκε.
Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μπύρας στην Ελλάδα ήταν του Ιωάννη Φιξ στο Κολωνάκι το 1864.''

Μετά από όλες αυτές τις πληροφορίες η μπύρα μου απέκτησε άλλη γεύση! Σίγουρα πάντως παίζει ρόλο και το μέρος που την απολαμβάνεις και το ''Beer House'' είναι το σωστό μέρος!

Υ.Γ. Συγχαρητήρια και για την εξαιρετική μουσική, πολύ καλοκαιρινή και ταξιδιάρικη..

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

1 σχόλιο:

  1. Τη δροσια της να 'χεις.
    Πολυ καλη ενημερωση και να προσθεσω οτι η ανακαλιψη της μπυρας οφειλετε στην αναγγη διατηρισης των σιτηρων. Ετσι αυτος ο πολυ θρεπτικος για την εποχη ζωμος ηταν κατι σαν υποκαταστατο φαγη του... παω για μπυρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή